Nieuws

Legionella in brandslanghaspels

dinsdag 28 september 2021
De legionellabacterie groeit het beste in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius. Als het water in hele kleine druppeltjes (nevel) in de lucht komt, kan iemand de bacterie inademen en besmet raken. Van nature komt de bacterie voor in grond en in water.

Wat zijn de klachten bij een legionellabesmetting?
De meeste mensen worden niet ziek als ze de legionellabacterie inademen. Als er klachten ontstaan, gebeurt dat meestal binnen twee tot tien dagen nadat de bacterie is ingeademd. Sommige mensen krijgen milde, griepachtige klachten. Dat gaat na een paar dagen vanzelf weer over. Heel soms veroorzaakt de legionellabacterie een ernstige longontsteking. Dat heet ook wel veteranenziekte of legionellalongontsteking. Deze longontsteking kan zo ernstig verlopen dat mensen eraan kunnen overlijden. Er bestaat geen vaccin tegen de legionellabacterie, de behandeling met antibiotica is wel mogelijk.

Mensen die meer kans hebben om een ernstige longontsteking te krijgen zijn ouderen, mensen met een slechte gezondheid of een verminderde afweer en rokers. Longontsteking door Legionella komt bijna nooit voor bij mensen die jonger zijn dan 40 jaar.

Hoe raken mensen besmet met legionella?
Als mensen kleine druppeltjes water met de legionellabacterie inademen, komt de legionellabacterie in de longen terecht. Daar kan de bacterie klachten veroorzaken. Mensen worden niet ziek door het drinken van besmet water. Een patiënt draagt de legionellabacterie niet over naar andere mensen. 

Het inademen van legionella kan gebeuren via:
• Sproeien van water zoals bij douches, fonteinen, hogedrukspuiten of brandslangen.
• Luchtbellen brengen in water zoals bij bubbelbaden.
• Bepaalde type afvalwaterzuiveringsinstallaties waar ook lucht aan het water wordt toegevoegd.
• Luchtbevochtiging door apparaten die water vernevelen. Voorbeelden zijn apneuapparatuur en sommige luchtkoelers.
• Natte koeltorens. Waterinstallaties die gebouwen of industriële processen koelen door vernevelen van water.

Risico op legionella in brandslanghaspels
Een brandslanghaspel heeft een legionella risico. Wanneer de haspel op een warme plek hangt kan het water aangetast worden door deze bacterie. Als u de haspel gebruikt terwijl er legionella in zit, kunt u de kleine druppeltjes die op dat moment vrijkomen, inademen. De hoofdafsluiter dient hierom ook altijd verzegeld te zijn. Eens per jaar komt de monteur om onder andere de haspel te gebruiken. De haspel dient ook altijd te beschikken over een legionella waarschuwing. Door de haspel goed af te sluiten nemen de gunstige levensomstandigheden van de bacterie af omdat het zuurstofgehalte beperkt is.
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn