Nieuws

Vlam in de pan

dinsdag 23 januari 2024
Een vlam in de pan
Het is een veel voorkomende oorzaak van brand in huis, brand in de keuken komt meestal door een vlam in de pan. De olie, vet of de boter heter kan worden dan 350°C. Dit komt dan meestal doordat er niet goed word opgelet tijdens het koken.

Hoe blus je een vlam in de pan?
Wanneer er een vlam in de pan komt dien je meteen het gasfornuis of kookplaat uit te schakelen. Probeer de vlam te doven door voorzichtig de deksel op de pan te leggen. Dat is de beste manier om de vlam te doven, doordat er geen zuurstof meer bij de vlam kan met de deksel erop. Om een vlam in de pan te blussen gebruik je NOOIT water. Het water zal direct gaan koken. Door de stoom die dan vrijkomt in de olie ontstaat er een stoomwolk die gevuld is met kleine deeltjes olie die extreem brandbaar zijn waardoor een enorme steekvlam zal ontstaan.

Hoe blus je een vetbrand?
Gebruik geen blusdeken bij een vetbrand. Blusdekens zijn niet geschikt voor het blussen van vetbranden of oliebranden. Een vetblusser is perfect voor het blussen van vetbranden. Met een vetblusser kun je een afdekkende schuimlaag over het vuur leggen. Hierdoor dooft de vlam binnen korte tijd. Er kan namelijk geen zuurstof meer bij. Verder wordt het vet ook gekoeld waardoor het niet opnieuw vlam kan vatten.

Hoe voorkom je een vlam in de pan?
In de meeste gevallen speelt de afzuigkap een grote rol bij keukenbranden. In de afzuigkap zit in veel gevallen vet en brandbare stoffen. Hierdoor zo’n keukenbrand snel om zich heen grijpen. Voordat je het in de gaten hebt, staat je hele huis in brand. Krijg je thuis dus een vlam in de pan is het noodzakelijk dat je de afzuigkap snel uitschakelt. 

Ook is het altijd goed om een rookmelder in de keuken te hangen. De rookmelder moet natuurlijk wel op een strategische plek gehangen worden zodat je geen vals alarm krijgt. Hang de rookmelder dus niet boven het fornuis. Zorg er ook voor dat je geen keukenrol, theedoeken en handdoeken in de buurt van het gasfornuis plaatst. Als laatste tip: controleer gasslangen en gasleidingen met regelmaat op slijtage of andere afwijkingen. Vervang ze dan ook tijdig.Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn